Olej makadamia – powiedz STOP cellulitowi, bliznom i rozstępom!

Olej makadamia cieszy się niezwykłą popularnością. Wszystko dlatego, że ma szerokie spektrum właściwości, a jego skład to dosłownie kopalnia dobroci dla skóry i włosów. Przepyszne orzechy to gwarant piękna i zdrowia. Przekonaj się sama!

 

makadamia

 

Przyjęło się mówić, że orzechy makadamia (nazywane też orzechami Queensland czy bauple) pochodzą z Australii. Jednak drzewo Macadamia integrifolia porasta również Afrykę, Hawaje i Nową Zelandię. Dobroczynne cechy pozyskiwanego z nich oleju były szeroko znane ludziom już wieki temu. Wykorzystywano go chociażby do ochrony ciała przed silnym promieniowaniem słonecznym.

 

Zaleta tłoczonego oleju makadamia to niewątpliwie jego lekka konsystencja. Niemal natychmiastowo wtapia się w skórę i znika, jest nieodczuwalny – w związku z tym często określa się go jako niewidzialny olej. Ogólnie nie ma też zapachu, jednak wprawny nos wyczuje w nim przyjemną orzechową nutę.

 

Olej makadamia – cenne składniki i wartości odżywcze

 

Jeśli kiedykolwiek jadłaś orzechy makadamia, wiesz dobrze, że są smakowite, ale nie da się schrupać ich zbyt dużo ze względu na… bardzo dużą zawartość tłuszczu (stanowi aż 75% ich masy!). Wystarczy kilka charakterystycznych kuleczek, żeby się nasycić. Okazuje się również, że są one dosyć kaloryczne – 100 g to około… 718 kcal. W tych rekordach orzechom makadamia dorównują jedynie pekan i brazylijskie.

 

olej makadamia

 

Wysoka zawartość tłuszczów jest jednak jednocześnie zaletą tego produktu – żaden inny nie ma w sobie bowiem tak unikalnej mieszanki zdrowotnej, na którą składają się: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, np. oleinowy, nasycone kwasy tłuszczowe, np. palmitynowy, oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nim również wyjątkowo pożądany kwas oleopalmitynowy (inaczej omega-7) – naturalny komponent ludzkiej skóry, dzięki któremu jest gładka, miękka i elastyczna. Niestety z wiekiem jest go coraz mniej i należy dostarczać go z zewnątrz, np. w postaci oleju makadamia.

 

Oprócz tego orzechy to również skarbnica witamin (A, z grupy B, C, E, PP, kwas foliowy), minerałów (cynk, sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo), lecytyny i skwalenu.

 

Olej makadamia – właściwości kosmetyczne

 

Dzięki witaminom A i E działa antyutleniająco i spowalnia starzenie się cery. Poleca się go także do skóry przesuszonej i zniszczonej oraz podrażnionej.

 

Jednak największy hit to olej makadamia w starciu z wszelkiego rodzaju bliznami, rozstępami, cellulitem (usprawnia mikrokrążenie), rankami, oparzeniami, łuszczycą, wypryskami, trądzikiem różowatym czy innymi problemami związanymi z prawidłowym funkcjonowaniem tkanki. Jego substancje aktywne silnie regenerują i odżywiają, zapobiegają zwiotczeniom, realnie zagęszczają strukturę skóry. Kosmetyki na jego bazie (kremy, balsamy itp.) należy wmasowywać w chorobowo zmienione miejsca na całym ciele. To także must have dla kobiet w ciąży, które chcą utrzymać skórę w dobrej kondycji.

 

macadamia oil

 

Olej makadamia nadaje się też do włosów i paznokci, które wzmacnia i nawilża, likwiduje ich kruchość i łamliwość. Szukaj go więc w składzie szamponów, odżywek i masek oraz w preparatach regenerujących do słabych i rozdwajających się płytek. Można go także stosować u małych dzieci, żeby włoski były miękkie i się nie plątały.

 

Olej makadamia jest również uznawany za świetny nośnik dla olejków eterycznych. Warto go łączyć np. z werbeną bądź neroli.

 

Ważne!

Zawsze sprawdzaj, czy wybrany przez Ciebie olej makadamia jest certyfikowany i nie zawiera dodatkowych zbędnych składników: konserwantów, barwników, substancji zapachowych. Najbardziej pożądany jest czysty olej 100%.

Codziennie od 7.55 do 20.05
Zamów rozmowę
Koszyk(0)

logowanie

Ustaw nowe hasło

Oddzwonimy do Ciebie!