Woda różana – uroda wyciśnięta z kwiatów

Piękna i doceniana roślina o kosmetycznych właściwościach? Oczywiście róża. Dostojna, wonna i pełna niespodzianek dla urody. Pozyskiwana z niej woda jest w stanie zdziałać prawdziwe cuda nie tylko dla skóry, lecz także włosów. W czym tkwi jej sekret?

 

płatki róży

 

Wodę różaną pozyskuje się w procesie destylacji płatków róż: damasceńskiej, stulistnej lub francuskiej. W wyniku delikatnego potraktowania ich parą wodną udaje się zachować nie tylko występujące w nich naturalne związki, lecz także zapach, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Jest on jednak mniej intensywny niż aromat olejku różanego używanego na przykład do produkcji perfum.

 

Właściwości wody różanej

 

Dobroczynne działanie hydrolatu różanego jest nieprzecenione. Na jego korzyść przemawia też pH neutralne dla skóry, które czyni z niego tonik idealny.

 

Składnik relaksuje dzięki zawartości olejków eterycznych. Ukojenie i właściwości antyseptyczne to z kolei zasługa beta-karotenu. Zbawienny wpływ mają również witaminy – te z grupy B zmniejszają napięcie naskórka, witamina E spowalnia procesy starzeniowe i nawilża, a C wzmacnia kruche naczynia krwionośne.

 

Jednak najistotniejszy związek, który można znaleźć w wodzie różanej, to flawonoidy występujące w naprawdę dużej ilości. Walczą one z wolnymi rodnikami i zmarszczkami.

 

hydrolat różany

 

Woda różana w kosmetykach

 

Twarz

 

Hydrolat różany jest dosyć uniwersalny, choć zdecydowanie najlepiej sprawdza się w przypadku cery problematycznej i przetłuszczającej się. Dobrze stosować różane kremy czy esencje. Komponent pomaga skutecznie walczyć z nadmiernie wydzielającym się sebum i ładnie oczyszcza, dlatego warto zainteresować się płynami micelarnymi i do demakijażu, które mają go w składzie. Do tego woda kwiatowa ma właściwości przeciwbakteryjne i antyzapalne, więc świetnie radzi sobie z trądzikiem i zaczerwienieniami.

 

Tonik na bazie wody różanej będzie też dobry do skóry dojrzałej, zmęczonej i pozbawionej sprężystości. Regularne aplikacje dadzą efekt nawilżenia, napięcia i wygładzenia. Naturalny lifting!

 

Każda z nas powinna też spróbować wody różanej w atomizerze, którą można spryskiwać cerę niczym wodą termalną. Będzie to skutkowało rozświetleniem i zdrowym wyglądem.

 

Włosy

 

Nie mniej skuteczna woda różana jest dla pukli. Coraz chętniej stosuje się specjalne naturalne spraye i płukanki, a także całe serie szamponów, odżywek i masek. Główne działanie? Ekstremalnie nawilżające i nabłyszczające. Pasma odzyskują promienność, stają się jedwabiste w dotyku, nie plączą się i do tego obłędnie pachną. Woda kwiatowa działa też wzmacniająco na cebulki i pomaga walczyć z wypadaniem kosmyków.

 

Moc tego składnika możesz również sprawdzić, dodając nieco czystego hydrolatu do Twojego ulubionego kosmetyku, co pogłębi jego pierwotne właściwości.

 

woda różana

 

Inne zastosowanie wody różanej

 

Wodę pozyskiwaną z królowej kwiatów wykorzystuje się na podrażnienia i stany zapalne spowodowane ukąszeniami owadów, w tym komarów. Składnik sprawdzi się dobrze także w przypadku opuchnięć i podrażnień skóry, w tym delikatnego obszaru oczu i powiek, dlatego warto spróbować okładów na jego bazie.

 

Pozostałe możliwe zastosowania to kompres na ból głowy, przeciwzapalna płukanka do jamy ustnej czy składnik domowej pasty do zębów.

 

Czy wiesz, że…

 

Woda różana na Biskim Wschodzie stanowi jeden z popularnych składników kulinarnych. Dodaje się ją zarówno do ciastek, kremów, mięs, herbaty i słodkich napojów, jak i pije samą. Musi być jednak w 100% naturalna. Chcąc sprawdzić jej smak, nie eksperymentuj z pielęgnacyjnymi mgiełkami, a sięgaj wyłącznie po produkty o przeznaczeniu spożywczym.

Codziennie od 7.55 do 20.05
Zamów rozmowę
Koszyk(0)

logowanie

Ustaw nowe hasło

Oddzwonimy do Ciebie!