Inca inchi – poznaj jeden z najbardziej pożądanych olejów na świecie

Świat pokochał oleje pielęgnacyjne! Jest ich tak dużo, że czasami nie wiadomo, który wybrać. Jeśli jednak szukasz remedium na skórę dojrzałą i wrażliwą (ale nie tylko) oraz zdrowe włosy i paznokcie, koniecznie wypróbuj inca inchi – jeden z najbardziej luksusowych olejów na świecie pod względem właściwości.

 

inca inchi oil

 

Olej inca inchi pozyskuje się poprzez zimne tłoczenie nasion charakterystycznych gwiazdkowatych owoców drzewa sacha inchi (Plukenetia volubilis), które porasta różne partie amazońskiej puszczy, głównie na terenie Peru. Żółtawa substancja określana jest też często jako złoto Inków, ponieważ znano ją już kilka tysięcy lat temu i wykorzystywano do celów nie tylko pielęgnacyjnych, lecz także leczniczych, na przykład na poparzenia.

 

Jednak skąd taka popularność tego oleju dzisiaj? Czym wyróżnia się na tle pozostałych? Jakie są jego właściwości i jak go stosować? Odpowiadamy!

 

Olej inca inchi – unikalny skład

 

Powszechna opinia na temat tego, że olej inca inchi należy do produktów luksusowych, wynika nie z tego, że jest ciężko dostępny czy trudny w obróbce, ale z jego ponadprzeciętnych właściwości. Okazuje się, że praktycznie 98% jego składu to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a których ciało ani samo nie wytwarza, ani nie magazynuje. Jedyna droga polega na dostarczaniu ich z zewnątrz, a jeśli chodzi o kwestie urodowe, złoto Inków robi to perfekcyjnie!

 

Dlaczego NNKT są tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania skóry? Olej inca inchi pod względem zawartości procentowej ma w sobie najwięcej (bo aż ok. 50%) kwasu omega-3, który jest odpowiedzialny za maksymalną regenerację tkanki. Do tego działa przeciwzapalnie. Kwas omega-6 (ponad 30% zawartości) łagodzi podrażnienia i świetnie nawilża – reguluje proces utraty wody przez naskórek i zapobiega jego przesuszaniu się. Swój udział w odżywieniu tkanki ma też kwas omega-9.

 

olej sacha inchi

 

Kolejne ważne komponenty oleju inca inchi to antyoksydanty w postaci witamin A i E. Ta pierwsza normalizuje funkcjonowanie skóry, złuszcza ją, rozjaśnia oraz wygładza. Wpływa pozytywnie na wytwarzanie się elastyny i kolagenu. Druga z kolei – znana wszystkim witamina młodości – widocznie spowalnia procesy starzenia i pozwala dłużej cieszyć się jędrnością, elastycznością i napięciem tkanki.

 

Warto też wiedzieć, że witamina E (tokoferol) to naturalny konserwant – dzięki temu prawidłowo przechowywany olej (ciemna buteleczka, suche miejsce bez dostępu promieni słonecznych) nadaje się do stosowania nawet przez dwa lata.

 

Olej inca inchi – na co pomaga?

 

Najczęściej olej inca inchi kojarzy się z właściwościami przeciwstarzeniowymi, jednak tak naprawdę jest wszechstronny.

 

sacha inchi

 

Skóra

 

Złoto Inków jest perfekcyjne do pielęgnacji skóry dojrzałej czy wrażliwej, ale też problematycznej (łuszczyca, trądzik, częste stany zapalne, w tym AZS, łojotok, blizny). Olej pomaga też w objawach bielactwa oraz ogólnie na wszelkie przebarwienia, w tym posłoneczne. Wyrównuje koloryt ciała. Świetnie sprawdza się również w walce z rozstępami i cellulitem, ujędrnia i uelastycznia. Minimalizuje widoczność zmarszczek i kurzych łapek w okolicach oczu – warto więc stosować go do odmładzających masażów twarzy.

 

Włosy i paznokcie

 

Olej inca inchi chroni paznokcie przed rozdwajaniem się i łamaniem. Regularnie w nie wcierany, także w formie kremu do rąk, odżywia płytkę i wzmacnia ją. Do tego zmiękcza skórki i zmniejsza ich widoczność.

 

Co do włosów – możesz wcierać go w końcówki, które odświeży i zapobiegnie ich rozdwajaniu się. Olej inca inchi to również gwarancja zdrowego wyglądu fryzury, blasku i gęstości. Wykorzystuj go do rytuału olejowania.

 

Warto też wiedzieć, że substancja – w przeciwieństwo do niektórych olejów pielęgnacyjnych – może być stosowana zupełnie samodzielnie. Do tego stanowi doskonałą bazę pod inne kosmetyki: serum, kremy, balsamy, a nawet szampony czy preparaty pod prysznic i do kąpieli.

 

olej inca inchi

 

Czy wiesz, że…

 

Olej inca inchi jest jadalny. Spożywana systematycznie jedna łyżka dziennie może pomóc wzmocnić odporność, poprawić funkcjonowanie oczu, układu krwionośnego czy kostnego poprzez zapobieganie osteoporozie. Mówi się również o tym, że olej ten usprawnia pracę mózgu, przemianę materii czy obniża poziom złego cholesterolu.

Codziennie od 7.55 do 20.05
Zamów rozmowę
Koszyk(0)

logowanie

Ustaw nowe hasło

Oddzwonimy do Ciebie!